Kiek pilti tepalo į automobilio variklį?

Kiek pilti tepalo į automobilio variklį?

Kad automobilis veiktų efektyviausiai, varikliui reikia tinkamos alyvos. Variklinė alyva užtikrina, kad gyvybiškai svarbūs variklio komponentai būtų sutepti ir veiktų sklandžiai. Tačiau ar kada nors prireikus pakeisti alyvą pagalvojote, kiek alyvos reikia jūsų automobiliui?

Kaip patikrinti variklio alyvos lygį (žingsnis po žingsnio)

Geriausias būdas patikrinti alyvos lygį – naudoti alyvos matuoklį.

Alyvos matuoklyje yra reikiamą alyvos lygį nurodančios žymos. Geriausia, kad tinkamas kiekis būtų per vidurį.

Pateikiame trumpą instrukciją, kaip teisingai patikrinti alyvos lygį matuokliu:

  1. 1. Pastatykite automobilį ant lygaus paviršiaus. Kai kurie gamintojai rekomenduoja alyvą tikrinti esant įšilusiam varikliui, tačiau svarbiausia prieš tikrinant palikti sunkvežimį ar automobilį išjungtą maždaug 10-15 minučių, kad variklio alyva nusėstų alyvos talpoje.
  2. Atidarykite variklio dangtį ir ištraukite automobilio alyvos matuoklį iš matuoklio vamzdelio.
  3. Nuvalykite alyvos matuoklio galą skudurėliu ir iki galo įkiškite matuoklį į alyvos vamzdelį.
  4. Vėl ištraukite automobilio matuoklį iš matuoklio vamzdelio ir vizualiai apžiūrėkite kurioje vietoje matosi alyvos nuosėdos ant matuoklio. Optimaliausia, kad alyvos lygis butų ties matuoklio matavimo žymių viduriu.
  5. Jei jis rodo žemą alyvos lygį, tiesiog atsukite variklio alyvos bako dangtelį ir užpildykite reikiamu kiekiu alyvos. Neleiskite, kad alyvos kiekis būtų daugiau nei viršutinė matuoklio riba, nes kitaip gali atsirasti alyvos perteklius.

Kiek automobilinės alyvos (tepalo) reikia mano automobiliui?

Automobilinė alyva ne tik sutepa variklio dalis, kad jos nepažeistų viena kitos sąveikaudamos tarpusavyje, bet ir padeda išlaikyti variklio aušinimą. Jei alyvos kiekis yra per mažas, gali kilti problemų abiejose šiose srityse. Be to, alyva turi pasiekti viršutines variklio dalis per kelias sekundes nuo automobilio užvedimo, kad šios vietos būtų suteptos ir apsaugotos nuo pažeidimų.

Tačiau jei alyvos per daug, ji gali pradėti putoti ir neefektyviai sutepti įvairias variklio dalis. Dėl šios priežasties labai svarbu užtikrinti, kad žinotumėte, koks kiekis alyvos yra reikalingas jūsų automobiliui ir kiek jos reikia aušinimui ir tepimui.

Atsakymas į šį klausimą, priklausomai nuo automobilio yra skirtingas. Tepalo kiekis, reikalingas sklandžiam automobilio darbui, priklauso nuo jūsų automobilio variklio.

Apytikriai galite apskaičiuoti, kiek automobilinės alyvos jums reikia, remdamiesi apytiksle automobilio alyvos talpa ir variklio dydžiu:

  • Jūsų automobiliui su 4 cilindrų varikliu reikia maždaug 3,5 – 4,5 litrų alyvos.
  • 6 cilindrų dydžio varikliui reikia apie 5 – 5,5 litrų alyvos.
  • 8 cilindrų dydžio varikliui reikia apie 5,5 – 7,5 litrų automobilio alyvos.

Štai keli būdai, kaip patikrinti, kiek alyvos reikia jūsų automobiliui.

Perskaitykite automobilio savininko instrukciją

Pirmiausia norėtumėte patikrinti savo automobilio savininko instrukciją. Jame paprastai būna nurodyta, kokio tipo alyvos jums reikia, koks jos klampumas ar tirštumas, kada ją reikia keisti ir koks kiekis jums reikalingas. Jei pametėte savo automobilio naudojimo instrukciją, galite apsilankyti gamintojo internetiniame puslapyje ir paieškoti jų automobilių instrukcijų archyve. Jeigu naudojate AUDI arba BMW automobilį, galite rasti automobilio savininko instrukcijas paspaudę nuorodas šiame puslapyje ir įvedę savo automobilio kėbulo numerį sudarytą iš 17 simbolių, kurį rasite po savo automobilio variklio dangčiu arba naujesniuose automobiliuose priekinio stiklo apačioje. Kartais, kad jį gautumėte, gali tekti užsiregistruoti svetainėje arba įvesti savo transporto priemonės identifikacinį numerį.

Perskaitykite gaminio vadovą

Kita medžiaga, kurią norite patikrinti, yra gaminio vadovas. Gaminio vadove galite rasti daug informacijos apie tai, ar alyva geriausiai tinka jūsų automobiliui. Variklinėje alyvoje paprastai nurodomi du skaičiai, todėl ji yra kelių klasių alyva. Pirmasis skaičius atskleidžia klampumą arba tirštumą esant žemesnei temperatūrai. Jei skaičius mažesnis, alyva gerai juda šaltesniu oru.

Antrasis skaičius parodo, kaip gerai alyva veikia esant aukštesnei temperatūrai.  Esant aukštesnei temperatūrai, alyvos gali būti mažesnio klampumo. Todėl labai svarbu rasti alyvą, kuri ir karšto klimato sąlygomis galėtų tinkamai sutepti variklį.

Žinodami alyvos klasę ir derindami ją su savininko vadove pateikta informacija, galite nustatyti, kokio alyvos kiekio jums reikia, ypač konkretaus klimato sąlygomis.

Kokio tipo automobilinę alyvą rinktis?

Alyvos tipas, kurį turėtumėte pasirinkti, priklauso nuo varikliui reikalingo klampumo lygio, kuris gali labai priklausyti nuo klimato sąlygų (kurios turi įtakos alyvos srautui). Jūsų automobilio savininko instrukcija gali suteikti papildomų žinių apie varikliui reikalingą klampumo tipą.

Be to, turėtumėte atsižvelgti ir į alyvos tipą. Paprastai galite rinktis iš:

Įprastinė (organinė) – ši alyva gaminama iš rafinuotos alyvos ir pasižymi lėtesniu srautu, todėl idealiai tinka senesniems varikliams ir automobiliams tepti šaltesniu oru.

Sintetinė – šio tipo alyva yra gaminama ir į ją paprastai dedama specialių priedų, padedančių alyvai tekėti ir valyti. Sintetinė alyva paprastai idealiai tinka automobiliams, kurie užsiima variklį apkraunančia veikla ir yra vietovėse, kuriose vyrauja ekstremalios temperatūros.

Pusiau sintetinė – šio tipo alyva yra sudaryta iš sintetinės ir organinio tipo alyvos, tad ji turi panašias savybes kaip sintetinė, tačiau yra pigesnė.

Be klimato, variklio tipo ir reikalingos klampos, jūsų važiavimo įpročiai taip pat padės nustatyti pasirinktos alyvos tipą. Jei automobilį naudojate darbui, pavyzdžiui, vilkimui, arba dažnai dalyvaujate eisme, kai automobilis įsijungia ir sustoja, galite apsvarstyti sintetinės alyvos galimybę.